Schroth tábor a Balatonnál

Nyaranta Ortopéd-Sebészeti Osztályunk mozgásterápiás táborokat szervez a hanyagtartású, scoliosisos és mellkasdeformitásos gyermekek számára. Először 1993-ban rendeztünk ilyet, és sokáig Zamárdi volt a helyszíne. Sajnos, ezt a tábort lebontották, így új helyszín után néztünk. Némi keresgélés után megtaláltuk a tábor mai helyét Balatonmáriafürdőn.
Program szerint minden délelőtt egy órás gyógytorna foglalkozások vannak Schroth elemekkel gyógytornászok, gyógytestnevelők vezetésével. A súlyosabb esetekkel egyénileg foglalkoznak gyógytornászaink.

Délutánonként játékos sportvetélkedők, sorversenyek, kosár- és röplabda meccsek kerülnek megrendezésre és természetesen a Balaton adja az úszás lehetőségét is. Ezenkívül kalandparkba is elvisszük a gyerekeket. A legkisebbeknek külön játékos foglalkozásokat, rajzversenyt is szervezünk.
A táborban ortopéd technikus is jelen van, és ha szükséges, igazít a gyermek fűzőjén. Itt említeném meg, hogy jómagam elvégeztem a Schroth tanfolyamot és sikeres vizsgát is tettem elsőként a magyar orvosok között, és egyik ortopéd technikusunk is részt vett a tanfolyam elméleti részén.

Eddig több mint 900 gyermek tanulta meg a gyógyulásához szükséges gyakorlatokat táborainkban.
A táborba az egész ország területéről érkeznek gyermekek, így alkalmunk nyílt a gondozásuk összehasonlítására és kérdőíves felmérésére is. Szeretnék ebből a felmérésből néhány gondolatot megosztani. Az országban csak kevés helyen van lehetőségük a gyermekeknek a rendszeres gyógytornára és úszásra, és még kevesebbnek ingyenes Schroth gyógytornára. A legtöbb helyen 2-3 hetes osztályos felvétel alatt megtanítják a gyerekekkel a gyakorlatokat, amit azután otthon kell végezniük, jó esetben kazetta vagy feladatlap segítségével.

A táborban lehetősége van a gyógytornásznak, hogy kijavítsa a hibásan végzett gyakorlatokat.
A fűzős gyermekek körében külön felmérést végeztünk a fűző viselésével kapcsolatban. A legtöbben néhány nap, illetve 1-2 hét alatt megszokták a fűző viselését. Legtöbb problémát az iskolában való hordás okozza, mert szégyellik. Otthon délután és éjjel ez már kevesebb gondot okoz.
Néhány kisebb gyermektől eltekintve segítség nélkül egyedül tudják fel- és levenni a fűzőt. Sokan szégyellik, de rákérdezésre elmondják, hogy miért kell viselniük

A fűzőviselés mellett néhányan sportolnak is: Főleg az úszást és a labdajátékokat említik.
Legtöbbjüknél jelentős életmódváltozást okozott a betegség felismerése és a fűző viselése. Többet mozognak, komolyabban veszik a gyógytornát és kevesebb házimunkát végeznek. Rokonaik, barátaik többet segítenek nekik.

Sokan hiányolják, hogy nem tudják velük egykorú, hasonlóan scoliosissal küszködő gyermekekkel megbeszélni problémáikat. Erre kitűnő lehetőséget nyújt a tábor.
A gyerekek nagy része szeret tornázni, főleg csoportosan. Előnyben részesítik, ha a gyógytornász bemutatja a gyakorlatokat, és ő is velük együtt végzi azokat. Aki nem tornázik rendszeresen, még az is érzi a mégoly ritkán végzett gyógytorna jótékony hatását.

A gyermekeket megtanítjuk a helyes állás, járás és ülés technikájára, valamint sok speciális hát- és törzsizom-erősítő gyakorlatra, és természetesen Schroth gyakorlatokra is.
Életmódbeli tanácsokat, és a tartásjavító heveder ill. a fűző viselésére is hasznos tanácsokat kapnak. Mindenkinek adtunk egy kis tájékoztatót is a hanyagtartás és a scoliosis ismertetésével, és az otthon is végezhető gyakorlatok leírásával együtt. Megemlítjük benne a Schroth gyógytornát is.

Ezenkívül kezelésünk eredményét két turnusban egy speciális mérőműszerrel is lemértük. A hátizomerőt Newtonban lemértük a tábor elején és végén is, és összehasonlítottuk az adatokat a borsod megyei átlaggal (40 000 gyermek hátizomerejének adatai állnak ehhez rend¬elkezé-sünk¬re.)
Nagy meglepetésünkre azt tapasztaltuk, hogy a beteg gyermekek hátizomzata jóval erősebb, mint úgymond “egészséges” kortársaiké.

Ezt azzal magyarázzuk, hogy a beteg gyermekek már évek óta járnak gyógytornára, így ők már régebben végzik a hátizom-erősítő gyakorlatokat, mint kortársaik, akik csak a normál testnevelés órákon vesznek részt.

Mindezek miatt úgy érezzük fontos, hogy minden nyáronmegszervezzük mozgásterápiás táborunkat.