Gerincferdülés

Gerincferdülés

A B-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház ortopéd-sebészete a csípőhöz hasonlóan a gerinc szűrővizsgálatát, kezelését és gondozását is végzi. A gyermekortopéd szakrendelés anyagát áttekintve azt a szomorú tényt lehetett megállapítani, hogy az ott megjelent minden második gyermek hanyagtartásban szenved és a gyermekek 3 %-ának gerincferdülése van.

Ha a normálistól eltérő testtartás aktív izomerővel korrigálható, akkor hanyagtartásról beszélünk.

Ha ez állandósul és aktív izomerővel már nem korrigálható, akkor gerinc-deformitással állunk szemben.

Gyermekeink hirtelen nőnek, hossznövekedésüket nem kíséri az izomzatuk harmonikus fejlődése. Hátizomzatuk gyenge, könnyen hanyag-tartás és gerincferdülés alakul ki. Állóképességük sem megfelelő. Az iskolatáska nehéz, az iskolapad kényelmetlen. Túl sokat ülnek az iskolában a tanórákon, otthon a televízió, a video és a számítógép előtt. Mindezek miatt fontos a szemléletváltozás is a mindennapi rendszeres mozgás szempontjából. Csak a testileg egészséges, erős gyermek tud megfelelően tanulni és teljesíteni. Ehhez pedig szükséges a mozgás, a sport szeretetének hangsúlyozása.

A helytelen testtartás és az edzetlen, gyenge izomzat kedvez a gerinc túlterhelődésének, és ez károsítja a porckorong anyagcseréjét. Csökken a porckorong rugalmassága, alakja megváltozik, ellapul. A szomszédos csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz. A megváltozott statikai körülmények a csigolyaközti ízületek rendellenes terhelődéséhez vezetnek: a szalagok és ízületi tokok megnyúlnak és később az érintett gerincszakasz elveszti stabilitását, így a gerinc több pontján is fájdalom léphet fel.

Ha a különféle súlyosságú hanyagtartást és gerincferdülést nem kezeljük megfelelő időben és szakértelemmel, akkor felnőttkorban súlyos következményekkel számolhatunk: derék- és hátfájdalommal, porckopással, meszesedéssel. Ezek a betegségek sajnos nem gyógyíthatók, csak javíthatók. Viszont megelőzhetők rendszeres tartásjavító tornával, gyermek- és serdülő-korban.

A gerincdeformitás egyik fajtája, a gerincferdülés (scoliosis) már a gyermekkorban strukturális elváltozással is együtt járó betegséget jelent.

 

TÜNETEI:

 • a gerinc oldalirányban elhajlik,
 • a csigolyák elcsavarodnak,
 • a csigolyák magukkal húzzák a hozzájuk kapcsolódó bordákat és ezáltal bordapúpot alakítanak ki,
 • a mellkas deformálódik (súlyosabb esetben nyomja a szívet, a tüdőt, keringési nehézséget okoz),
 • az érintett gerincszakasz mozgása csökken.

FORMÁI:

Kialakulhat a háti és/vagy az ágyéki szakaszon, irányulhat jobbra vagy balra.

Két fő csoportra osztjuk:

 1. Ismeretlen kórokú gerincferdülés,
 2. Ismert kórokú gerincferdülés.

 

Fajtái:

 1. Veleszületett csigolya vagy borda fejlődési rendellenesség miatti
 2. Izom-, ideg eredetű
 3. Kötőszöveti eredetű
 4. Sérülés következményekénti
 5. Alsó végtag rövidülés okozta
 6. Egyéb eredetű

 

Az ismeretlen kórokú gerincferdülés pontos okát nem ismerjük. Hátterében hormonális és fehérje háztartási anyagcserezavarok állhatnak.

A legrosszabb prognózisú a jobbra irányuló háti gerincferdülés, mely gyakran bordapúppal jár együtt.

Az ágyéki gerincszakaszon a bordák hiánya miatt a súlyos fokú gerinc-ferdülés is hosszú ideig felismerhetetlen lehet a laikus számára.

 

Hogyan vehető észre, mire kell a szülőknek figyelniük?

Először is ne legyenek szégyenlősek, nézzék meg gyermekeiket mosakodás, öltözködés közben. Nézzék meg gyermekeiket hátulról állva, majd előrehajolva is. A gerinc oldalirányú elhajlása és a hordapúp egy kis oda-figyeléssel könnyen észrevehető.

Ha valami rendelleneset tapasztalnak, hozzák el gyermeküket a gyermek-ortopédiára.

 

Nagyon fontos a korai felismerés és az időben elkezdett kezelés!

 

A kezelésben alapvető szerepe van a gyógytestnevelésnek, Schroth gyógytornának és az úszásnak.

Enyhébb eseteknél otthoni tornát javasolunk melynek segítéséül házi feladatot is adunk. A feladatlapon rajzos-szöveges ábrák segítik a gyermekeket a megfelelő gyakorlatok elsajátításához.

Kifejezettebb eseteknél gyógytestnevelés és úszás terápiát alkalmazunk, melyre a legtöbb városi, és sok vidéki iskolában is lehetőség van. Emellett természetesen ők is megkapják a „házi feladatlapot”, és ha szükséges gyógytornászaink kiegészítik azt egyénre szabott gyakorlatokkal is.

A legtöbb esetben nem mentjük fel a gyermeket az iskolai testnevelés alól, hanem a testnevelő tanárral egyeztetve könnyített formában továbbra is részt vesz a gyermek az órákon. Felmentést a gerincet terhelő gyakorlatok pl. cipekedés, homorításos gyakorlatok alól kaphat.

 

Nagyobb fokú gerincferdülésnél Schroth gyógytorna szükséges. A gyógytorna során a páciens a Schroth terapeuta segítségével létrehoz egy korrigált testhelyzetet, amikor a gerince sokkal egyenesebb, és ebben a helyzetben végzi az izomerősítést, a törzs stabilizációt. Célja a hibás gerincferdüléses tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása. A gyakorlatokat MINDEN NAP otthon is kell végezni. Szerencsére megyénkben erre a speciális gyógytornára sok helyen ingyen van lehetőség.

 

Nagyobb fokú ferdülésnél fűző szükséges, melynek eldöntését ás felírását a gyermekortopéd szakrendelésen végezzük. Ez egyéni méretvétel, gipsz-minta után, hőre lágyuló műanyagból készül.

Elvileg egész nap viselni kell: csak a fürdés, gyógytorna és az úszás idejére vehető le. Legnehezebb betartatni az iskolában való használatát.

 

A legsúlyosabb esetek műtétre kerülnek. A legmodernebb műtéti eljárás során fém rudak beültetésével 3 dimenzióban lehet korrigálni a gerinc görbületeit. A fém rudak egész életükben bent maradnak.

Ortopéd-sebészeti osztályunk nyaranta intenzív mozgásterápiás tábort szervez a gerincferdüléses gyermekek részére a Balatonnál. Itt naponta egy-órás gyógytorna foglalkozások vannak szakképzett gyógytornászok vezetésével, valamint úszás, játékos sportvetélkedők és kirándulások színesítik a programot. A tábor több mint 20 éve működik. A táborba az egész ország területéről érkeznek a kis betegek.

 

Napi szintű tartásjavító tornával sok baj megelőzhető. Speciális tornagyakorlatokkal jelentősen csökkenthető a hanyagtartásos ás gerinc-ferdüléses gyermekek száma. A gyakorlatokhoz semmi plusz dologra nincs szükség, azok a testnevelés órákon könnyen elsajátíthatók.

Külön hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy a következő gyakorlatok otthon is rendszeresen végezhetők! Kedves szülők, kérjük gyakoroltassák gyermekeikkel!

 

A fentieket összeállította:

Riskó Ágnes főorvos

 
Esettanulmányok

Esettanulmány

M.Patrik 12 éves korában kapta az első fűzőjét jobbra convex torsiós háti és balra convex alsó ágyéki scoliosis miatt. Fűzőjét sokat viselte, és rendszeresen járt Schroth gyógytornára. Testnevelés órán is részt vett, a homorításos gyakorlatok alól kapott felmentést. A Schroth gyakorlatokat otthon is végezte, kevés kivételtől eltekintve naponta. Gyógytornásza is elégedett vele. Scoliosisa szépen javult, idén áprilisban kapta meg előreláthatólag az utolsó fűzőjét. A következő kontrollon fogjuk megbeszélni a fűzőről való leszokást, és a további Schroth gyógytornát.

 

 

Esettanulmány

Rékát 7 évesen hozta édesanyja gerincferdülés miatt vizsgálatra. Anyukája korábban fűzőt viselt, majd megoperálták a gerincét. Kisfiának enyhe scoliosisa lett, de Réka 10 évesen fűzőt kapott. Sajnos a fűzőjét keveset hordta, és a gyógytornát sem végezte napi rendszerességgel, így állapota romlott, és 17 éves korában őt is meg kellett operálni.

 

 

A két eset kapcsán gerincferdülés sok fajtája közül az egyik legjelentősebbről, az idiopathiás strukturális scoliosisról szeretnék szólni.

Főleg a prebubertás korban szokott jelentkezni, lányoknál 8-10x gyakrabban.

Oka ismeretlen. Hátterében genetikai, kötőszöveti, neuromuscularis okot, fehérje anyagcserezavart feltételeznek, de a hirtelen növekedés és a hormonális változások is szóba jöhetnek. Biomechanikailag a háti kyphosis eltűnése játszik szerepet.

 

A gerincnek a tér mindhárom síkjában bekövetkező kombinált deformitásáról van szó:

 • Elhajlás a frontális síkban, oldalirányú görbület.
 • Anteroposterior irányban szinte kizárólagosan lordosis irányú deviáció. (Ellapul a háti kyphosis)
 • Csigolyarotáció, azaz a csigolyák elcsavarodnak

 

 

Tünetei a következők:

 • A vállak magassága, a scapulák állása, a bordák és a csípőlapátok elhelyezkedése aszimmetrikus.
 • Oldalirányú gerinc görbület. Ez alapján szoktuk elnevezni jobbra, vagy balra convex scoliosisnak, megjelölve azt is, hogy a háti, vagy az ágyéki szakaszon található-e.
 • A convexitás oldalán a szalagok és az izmok túlnyúlnak. Az izmok elvékonyodnak, meggyengülnek.
 • A konkávitás oldalána szalagok megrövidülnek, megvastagodnak. Az izmok megrövidülnek, meggyengülnek és kontraktúra alakul ki.
 • A csigolya rotáció következményeként a convexitás oldalán a háti szakaszon bordapúp, az ágyéki szakaszon izompúp jön létre. A bordapúpokkal szemben bordavölgyek alakulnak ki. Deformálódnak a porckorongok.
 • A bordapúp akkor látható a legjobban, ha megkérjük a gyermeket, hogy hajoljon előre.
 • Következményes mellkas aszimmetria, a bordapúppal átlósan szemben a mellkason is kidomborodnak a bordák.
 • A mellek eltérő megjelenését is okozhatja, ami komoly pszichés problémát jelenthet a lányoknál.
 • A fiziológiás gerincgörbületek ellapulnak, lapos lesz a háta.
 • Törzs-kar háromszög aszimmetria, medence prominencia.(A medence oldalra tolódik.)
 • A gerinc mozgásai beszűkülnek.
 • Gyermekkorban nem szokott fájdalmat okozni.

 

Késői következmények:

 • A deformálódott porckorongok hamarabb degenerálódnak, gyakrabban alakulhat ki porckorong sérv.
 • Derék- és hátfájdalom.
 • A deformálódott mellkas nyomhatja a tüdőt és a szívet.
 • A légzés funkció beszűkül, akár nyugalmi dyspnoe, nehézlégzés is felléphet.
 • Kisvérköri nyomás fokozódás alakul ki, mely hosszú távon cor pulmonaléhoz vezethet.
 • Súlyos esetekben akár 30%-kal is rövidülhet a várható élettartam.